De pre-historie

Voor een volledige kijk op de Gentse fietskoeriergeschiedenis blikken we eerst terug op de jaren 90. In 1999 zag Flits Fietskoeriers het licht na een overname van het toenmalige bedrijfje Oo-expres. In de jaren nadien specialiseert Flits zich in express-transport van documenten. Ook in andere Belgische steden zijn er vanaf eind jaren 90 fietskoeriers aan de slag. Ook in deze tijden wordt er geëxperimenteerd met stadsdistributie, handenvrij winkelen, etc.   

Cargo Velo 'since 2012'

In 2012 beslist Sander (bio-ingenieur) om zelf een fietskoerierdienst op te starten, geïnspireerd door initiatieven in binnen- en buitenland. In eerste instantie ligt de focus op grotere cargo en wordt nauw samengewerkt met Flits. Cargo Velo bouwt zo traag maar zeker een trouw klantenbestand uit. 

Begin 2015 worden de activiteiten van Flits formeel overgenomen door Cargo Velo. Op die manier kan de fietskoerierdienst als één merk verder uitgebouwd worden. In die periode worden ook de eerste vaste medewerkers betrokken in het verhaal.

Ondertussen wordt ook op beleidsniveau duurzaam stedelijk transport een uiterst relevant issue, groeit de markt, ontstaan er nieuwe niches en komen er nieuwe spelers in het spel.

In 2016 kent Cargo Velo weer een stevige groei en wakkeren de dynamische marktevoluties de ondernemingszin alleen maar sterker aan. Het peloton breidt uit. Meer koeriers op de baan, maar ook achter de schermen gaat er meer energie in de verdere uitbouw. Er wordt ook stevig ingezet op eigen IT-ontwikkeling. 

In de eerste helft van 2017 worden de fundamenten van Cargo Velo verder verstevigd en staan we aan de start van een nieuwe boeiende periode met een zeer sterk team. 

De toekomst

We blijven zeer ambitieus en gaan voor een verdere uitbouw van Cargo Velo, binnen het Gentse maar ook daarbuiten. Samenwerkingen met andere fietskoeriers en netwerken wordt daarbij zeer belangrijk, waarvoor momenteel al een stevige basis gelegd wordt. Op die manier zullen zoveel mogelijk binnenstedelijke transporten op de meest duurzame manier - in de breedste zin van de betekenis - verlopen, waarbij kwaliteit en tevreden klanten centraal blijven staan. 

Voor de zomer zal Cargo Velo ook omgevormd worden tot een coöperatieve vennootschap, welke de kapstok zal vormen voor de verdere uitrol van onze activiteiten. 

 

beeldmateriaal

ooexpresswenengent